Какво е дисморфофобия?

3 Sep 2021 | Полезна информация

Случвало ли ви се е да се погледнете в огледалото и да се фиксирате върху някоя пъпка, белег или друг дефект на кожата, която да ви развали деня? Или да сте погълнати от идеята, че носът ви е странен? А случвало ли се е да смятате, че тези „дефекти“ се набиват в очите на околните и когато ви погледнат виждат най-вече тях? Чувствате ли се срам, омраза към тялото си, твърде критични ли сте към външния си вид?

Когато подобни мисли станат твърде времеемки и започнат да водят до съществен емоционален дистрес (тревожност, тъга, самосъжаление) и/или започнат да водят до проблеми в ежедневието ви, тогава може да се окаже, че става дума за телесно дисморфично разстройство.

Телесното дисморфично разстройство, по-известно като дисморфофобия, е психичен проблем, при който пациентите непрекъснато мислят за това как изглеждат, като се фокусират върху определена част от тялото. Смятат, че имат някакъв физически дефект, който често остава невидим за близките им –  непропорционалност в определена част на тялото или лека физическа аномалия.

Тези притеснения най-често включват носа, ушите, лицето, косата или първичните и вторичните полови белези (например гърдите при жените, мускулната маса или размера на пениса при мъжете и др.). Всяка част от тялото може да заеме фокуса на пациента. Типично за хората с дисморфофобия е да приемат себе си за грозни и непривлекателни поради този „дефект“, въпреки уверенията на близките им, че това не е така. Възможно е да изменят социалното си поведение, за да прикрият несъвършенството си – „Не излизам, ако не съм с грим и прическа“, „Не ходя на плаж/басейн/фитнес, защото ще ми се смеят, че съм дебела/имам малки гърди/криви крака“ и т.н.

Дисморфофобията води до сериозни страдания за пациента и емоционален дистрес – тъга, тревожност, раздразнителност, гняв и може да попречи на ежедневното функциониране – асоциални прояви, проблеми с взаимоотношенията и професионалното развитие.

При хранителните разстройства също така, до голяма степен е заляга именно телесното дисморфично разстройство, което трябва да се идентифицира правилно и да се подходи с подходящата терапия.

Страх от отхвърляне

Дисморфофобиците наблюдават тялото и лицето си с изкривено възприятие. Причините за това заболяване се крият най-често в конкретни социални и психически преживявания. Липсата на самочувствие често създава комплекси, свързани с определени части на тялото.

В напреднал стадий на заболяването много от засегнатите не могат да си представят да водят нормален живот в обществото докато „дефектът“ е налице. В желанието си да станат по-красиви много дисморфофобици залагат на пластичната хирургия. Те са убедени, че проблемът им е чисто физически. Дали липосукция или увеличаване на бюста – резултатът никога не е задоволителен. Често се случва операцията да бъде последвана от още няколко подобни интервенции. Но и те не са способни да излекуват страдащите от това заболяване. Душевното страдание, което изживяват дисморфофобиците, е огромно – 40 процента от тях мислят за самоубийство.

Симптоми

Телесното дисморфично разстройство е свързано с редица обсесивно-компулсивни действия, имащи за цел да поправяне и прикриване дефекта или търсене на уверение, че той не е толкова видим. За дисморфично разстройство можем да говорим, когато тези дейности отнемат между 3 и 8 часа на ден, като индивида се затруднява да ги подложи на контрол. Поведението може да включва:

 • Често мислене за външния вид (поне 1 час на ден)
 • Прикриване или маскиране на нехаресваните части на тялото (с грим, шапка, шалове, торбести дрехи, стоене в определена позиция на тялото)
 • Сравняване с други хора
 • Често оглеждане в огледало или други повърхности или обратното, целенасочено избягване на огледала
 • Прекалено внимание към грима, прическата и др.
 • Често търсене на уверение от околните, че изглеждат добре – чрез задаване на активни въпроси или чрез опит за предизвикване на реакция спрямо външния им вид
 • „Чоплене“ на кожата в опит да се подобри външния й вид с нокти, пинсети и др.
 • Често преобличане
 • Прекалено излагане на слънчеви лъчи или изкуствени методи за добиване на тен
 • Прекалена физическа активност и тренировки
 • Прекалено пазаруване
 • Многократно прибягване до козметична хирургия, естетична дерматология
 • Често подлагане козметични процедури
 • Избягване на социални контакти или промяна на социалното поведение с цел другите да не забележат „дефекта“.  
 • Пазене на цялото това поведение в тайна от околните и срам

Какви са причините за телесно дисморфично разстройство?

Не е напълно ясно каква е причината за поява на телесно дисморфично разстройство. Голяма част от пациентите имат и съпътстващи състояния, отговорни за свръхвзискателността им към външния вид – обсесивно-компулсивно разстройство, депресия, социална фобия.

Допуска се, че причините често се крият в пубертета и преживяното през тази фаза от живота. В случай, че успоредно с познатата криза на идентичността биват преживяни други разочарования и натоварвания, страхът от собствения външен вид може да стане хронично оплакване. Родителското влияние през ранните детски години, например майка перфекционистка, може да положи началото на психическото разстройство.

Как да разбера дали имам телесно дисморфично разстройство?

Диагнозата може да бъде поставена само от квалифициран специалист по ментално здраве – психиатър, психолог, психотерапевт. Въпреки това, най-обща представа можете да си създадете отговаряйки на този въпросник.

Как се лекува телесното дисморфично разстройство?

Най-важното в оздравителния процес е засегнатият да осъзнае проблема си. Степента на осъзнаване на проблема е различна при различните хора – някои от тях осъзнават напълно, че тревогите им са прекомерни, но въпреки това изпитват затруднения да ги разсеят. Ако заболяването е все още в начален стадий, засегнатият би трябвало да направи възможно най-бързо решителната крачка и да се отвори към околния свят.

За съжаление, в много случаи самолечението се оказва безрезултатно. Повечето засегнати имат нужда от терапия. Не всички психотерапевти обаче са добре информирани за заболяването. В търсенето на компетентен терапевт, страдащите от дисморфофобия често се сблъскват с реакции, които ги обезкуражават още повече.

В лечението могат да се комбинират няколко метода:

Психотерапия

Индивидуалната консултация с експерт може да помогне на пациентите да си изградят техники за справяне с негативните мисли за външния вид.

Прием на медикаменти

При тежките проявления на телесно дисморфично разстройство, особено при съпътстващи състояния като депресия, паническо разстройство и др., може да се наложи лечение с лекарствени средства, напр. антидепресанти за известен период от време.

Групова/семейна терапия

Подкрепата от семейството и най-близките хора на пациентите е ключова за справянето с проблема. Близките трябва да се научат да разпознават симптомите на това разстройство и да бъдат научени как да помогнат за преодоляване на негативните мисли.

Повече информация можете да откриете на следния линк: https://bdd.iocdf.org/about-bdd/

Източници:

 1. What is BDD (Body Dysmorphic Disorder)? https://bdd.iocdf.org/about-bdd/
 2. Aravind VK, Krishnaram VD. Body dysmorphic disorder, dysmorphophobia or delusional disorder-somatic subtype?, Indian J Psychiatry. 2006;48(4):260-262. doi:10.4103/0019-5545.31561
 3. Veale D. Body dysmorphic disorder—Review. Postgrad Med J. 2004;80:67–71. 
 4. Страхът от собствената грозота, Sep 2009, Deutschwelle –  https://p.dw.com/p/JkQt
 5. Телесно дисморфично разстройство – какво представлява?, Jul 2018, Arsmedica.bg

Още от Новини & Полезна информация

Реконструкция на гърдата след мастектомия

Реконструкция на гърдата след мастектомия

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. В процентно отношение той е 26.8% от всички злокачествени заболявания при нежния пол, следван от рака на гениталиите и ракът на кожата. В България всяка година се диагностицират около 3950 до 4050 нови...

Какво е BIA – ALCL?

Какво е BIA – ALCL?

Ако обмисляте поставяне или смяна на гръдни импланти, обсъдете с Вашия пластичен хирург възможните рисковете и ползите от имплантите, включително разликите между текстурирани и гладки импланти. Рискът от BIA-ALCL трябва да се обсъди като част от процеса на информирано...

FB Live събитие: Ринопластика в Турция с гост-лектор Мартина Миленкова

FB Live събитие: Ринопластика в Турция с гост-лектор Мартина Миленкова

Заповядайте на безплатното ни FB Live събитието ни: Ринопластика в Турция с гост-лектор Мартина Миленкова. С Мартина Миленкова ще си говорим за този така нашумял в последните години медико-естетичен туризъм. Защо българките предпочитат съседна Турция за ринопластика и...