Подуване на устните и лицето след ваксина против COVID-19

4 Sep 2021 | Новини

В последните няколко месеца, след масовото въвеждане на мРНК ваксините против COVID-19, се появи информация за страничен ефект – подуване на устните и други части на лицето при лица с предходно поставени дермални филъри, след ваксиниране с продуктите, производство на Moderna и Pfizer/Biontech.

Съгласно становище на Европейската агенция по лекарствата (European medicines agency) е възможно този страничен ефект да има пряка връзка с мРНК ваксините, поради което е издадена препоръка към производителите да добавят този страничен ефект към листовките за пациента и кратката характеристика на продукта.

Съгласно актуалната кратка характеристика Moderna COVID-19 vaccine – Spikevax (https://assets.ctfassets.net/n2j6zptc9y3o/2H9TJu9CwRkTj4IuH5pa7y/09e311cc1b21a809d234f4035491c6c7/package-leaflet.pdf),  подуване на лицето е оценено като „рядка“ нежелана лекарствена реакция, тоест засяга по-малко от 1 на 10000 човека. Оценката е базирана на 2 (две) докладвани по официалния ред нежелани събития.

Съгласно актуалната кратка характеристика на продукта на Pfizer Comirnaty (https://www.comirnatyeducation-bg.com/files/Comirnaty_PIL_Bulgaria.pdf), честотата е неопределена.

На следните уебсайтове можете да получите цялата налична към момента официална информация за съответната ваксина, на български език, както и да съобщите за нежелана реакция.

Spikevax ® Moderna https://modernacovid19global.com/bg-BG

Comirnaty® Pfizer/Biontech https://www.comirnatyglobal.com/

Vaxzevria® Astra Zeneca https://azcovid-19.com

COVID-19 Vaccine Janssen https://www.covid19vaccinejanssen.com/bg-bg/vaccine-recipient-hcp

Ваксините против COVID-19, както всички останали лекарствени продукти подлежат на продължаващо наблюдение и надзор на лекарствената безопасност. Всяко лице, което счита, че е получило нежелана реакция може да я докладва на страницата на регулаторния орган в България Изпълнителна агенция по лекарствата чрез Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от немедицински лица. Съобщаването на всяка една настъпила предполагаема нежелана реакция от пациентите и медицинските специалисти е единственият начин за събиране на данни за безопасността на одобрен за употреба лекарствен продукт.

Асоциация Пациенти на естетичната медицина Ви призовава да докладвате всеки потенциален страничен ефект от лекарствени продукти, включително COVID-19 ваксини, както и ботокс, който също е лекарствен продукт и подлежи на одобрение и контрол от регулатора Изпълнителна агенция по лекарствата.

Съобщаването на нежелани лекарствени реакции е важно. По този начин вие допринасяте за продължаващото проседяване на безопасността на лекарствените продукти.

Ако изпитвате затруднения да подадете такъв доклад, моля, свържете се с нас и ние ще ви окажем нужното съдействие.

Още от Новини & Полезна информация

Реконструкция на гърдата след мастектомия

Реконструкция на гърдата след мастектомия

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. В процентно отношение той е 26.8% от всички злокачествени заболявания при нежния пол, следван от рака на гениталиите и ракът на кожата. В България всяка година се диагностицират около 3950 до 4050 нови...

Какво е BIA – ALCL?

Какво е BIA – ALCL?

Ако обмисляте поставяне или смяна на гръдни импланти, обсъдете с Вашия пластичен хирург възможните рисковете и ползите от имплантите, включително разликите между текстурирани и гладки импланти. Рискът от BIA-ALCL трябва да се обсъди като част от процеса на информирано...

FB Live събитие: Ринопластика в Турция с гост-лектор Мартина Миленкова

FB Live събитие: Ринопластика в Турция с гост-лектор Мартина Миленкова

Заповядайте на безплатното ни FB Live събитието ни: Ринопластика в Турция с гост-лектор Мартина Миленкова. С Мартина Миленкова ще си говорим за този така нашумял в последните години медико-естетичен туризъм. Защо българките предпочитат съседна Турция за ринопластика и...