Реконструкция на гърдата след мастектомия

5 Dec 2022 | Новини, Полезна информация

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. В процентно отношение той е 26.8% от всички злокачествени заболявания при нежния пол, следван от рака на гениталиите и ракът на кожата.

В България всяка година се диагностицират около 3950 до 4050 нови случая и въпреки че близо три четвърти от тях се откриват в начален стадий не е ясно точно колко от пациентките, претърпели мастектомия (частично или цялостно отстраняване на млечната жлеза) у нас се подлагат на реконструкция. Немалък процент дори не са наясно с възможностите за реконструкция.

3 варианта за реконструкция след мастектомия

Основно право на пациентите е да бъдат информирани, като получат изчерпателни и конкретни данни за трите варианта за реконструкция след мастектомията, а те са:

  • Да не се прави реконструкция
  • Да се направи отложена реконструкция
  • Да се направи едномоментна реконструкция

Женската гърда не се реконструира най-често при жени, поради тяхното лично решение да не възстановяват гърдите си след операцията по премахването или при които има медицински контраиндикации. Например, ако туморът е напреднал или лечението включва някакъв допълнителен елемент, който прави реконструкцията противпопоказана.

Отложената реконструкция обикновено се избира при пациентки, при които се налага използването на много сложни техники. Те биха удължили прекомерно операцията и престоя им в операционната зала, а това е нежелателно. Също така в случаите, при които има придружаващи заболявания и състояния като тежко затлъстяване или хипертония. Все още у нас причина за отложената реконструкция се явява и недостатъчното информиране към момента на мастектомията, т.е. „изпускането на момента“.

Третият вариант, едномоментната реконструкция, е за предпочитане винаги, когато е клинично показана. Тя се извършва в рамките на същата оперативна интервенция с мастектомията. Когато премахването и възстановяването на гърдата (гърдите) е в една оперативна интервенция, се постигат по-добри резултати, тъй като тъканите не губят своята еластичност. Има и очевидни психологически ползи – пациентките практически в нито един момент не се виждат без гърди, което допринася изключително много за тяхното възстановяване.

Независимо дали е отложена или едномоментна, реконструкция може да се извърши след всякакъв вид мастектомия: лумпектомия (отстраняване на тумора със запазване на по-голямата част от гърдата), квадрантектомия (отстраняване на един от четирите квадранта, на които гърдата е разделена анатомично), обикновена мастектомия (пълно отстраняване на гърдата със или без запазване на зърното и ареолата) или радикална мастектомия (отстраняване на гърдата, лимфните възли в подмишницата и други съседни тъкани).

Специалистът по пластично-възстановителна и естетична хирургия е важна част от екипа, ангажиран с лечението на пациенките с рак на гърдата. Той е този, който следва да прецени и коя би била най-подходящата техника за реконструкция на гърдата в конкретния случай – с имплант, със собствени тъкани или комбинирана. За оценката се вземат предвид редица индивидуални фактори, както и общия план на лечение на рака, който пациентът може да получи, като например лъчетерапия и/или химиотерапия.

Лъчетерапията може да доведе до някои странични ефекти, главно атрофия на тъканите и фиброза (уплътняване), което при реконструирани гърди с импланти може да е причина за дискомфорт и болка, намалена еластичност и втвърдяване на кожата, както и капсулна контрактура. Когато се касае за отложена реконструкция и е провеждана лъчетерапия, се препоръчва да се изчака поне 6-9 месеца от приключването ѝ, преди да се пристъпи към възстановителна хирургия. От друга страна, макар да няма точни данни за България конкретно, според различни източници, се счита, че около една трета от мастектомираните жени в крайна сметка развиват постоперативен лимфедем, който се наблюдава, когато заедно с гърдите им се наложи да се отстранят и лимфни възли в подмишниците – т. нар. лимфна дисекция.

В такива случаи съществува риск лимфата да спре да циркулира нормално, да се натрупа в подкожната мастна тъкан и да причини хронично подуване на една или няколко части на тялото, особено на ръцете. Освен че води до влошено качество на живот и дори до инвалидизация, лимфедемът увеличава риска от инфекции, защото засегнатите части фиброзират (уплътняват се и се втвърдяват от натрупаната фиброзна тъкан) и защитните сили на организма намаляват, тъй като лимфната система е защитната система на организма.

В съвременната пластична хирургия постоперативният лимфедем се предотвратява и лекува, като се използват щадящи и високо специализирани техники като наример микрохирургичен трансфер на лимфни възли, при който се вземат здрави лимфни възли от друга част на тялото и се имплантират в подмишниците, или пък лимфатико-венозен супермикрохирургичен шънт, при който се съединяват повърхностните лимфни съдове с подкожните вени, за да се дренира натрупаната лимфа.

Също както реконструкцията на гърдата следва да бъде извършвана едноетапно, когато това е показано, съществува съвременно схващане, според което и интервенцията за предотвратяване на лимфедем трябва да бъде включена в същия хирургичен акт на премахването на лимфните възли, като по този начин се възстановяват в един етап всички анатомични поражения, причинени от мастектомия.

Финалният етап от реконструкцията на гърдата след мастектомия е микропигментацията на ареолата и зърното. Тя представлява специфичен вид татуировка, която, за разлика от обичайните, се прави върху кожата на по-малка дълбочина и с помощта на анестетичен мехлем. При нея се използват кафяви и червени тонове, които имитират цвета на ареолите, като се търси резултат, хармоничен с кожата на пациента.

В заключение е изключително важно да се отблежи, че планирането на реконструкцията следва да се направи преди извършването на мастектомията, а по възможност – още при поставянето на диагнозата и изграждането на общия терапевтично-хирургичен план при конкретния пациент, тъй като реконструкцията на гърдата е част от този план.

Статията е копирана със съгласието на д-р Й. П. Йорданов от https://www.doctoryordanov.com

Още от Новини & Полезна информация

Какво е BIA – ALCL?

Какво е BIA – ALCL?

Ако обмисляте поставяне или смяна на гръдни импланти, обсъдете с Вашия пластичен хирург възможните рисковете и ползите от имплантите, включително разликите между текстурирани и гладки импланти. Рискът от BIA-ALCL трябва да се обсъди като част от процеса на информирано...

FB Live събитие: Ринопластика в Турция с гост-лектор Мартина Миленкова

FB Live събитие: Ринопластика в Турция с гост-лектор Мартина Миленкова

Заповядайте на безплатното ни FB Live събитието ни: Ринопластика в Турция с гост-лектор Мартина Миленкова. С Мартина Миленкова ще си говорим за този така нашумял в последните години медико-естетичен туризъм. Защо българките предпочитат съседна Турция за ринопластика и...

FB Live събитие: Криолиполиза –  неинвазивна алтернатива на липосукцията

FB Live събитие: Криолиполиза – неинвазивна алтернатива на липосукцията

Заповядайте на безплатното ни FB Live събитието ни: Криолиполиза - неинвазивна алтернатива на липосукцията с гост-лектор Давид Рубио. Този петък 19 Ноември в 12.00 ч по време на обедната ви почивка, ще си говорим за КРИОЛИПОЛИЗАТА, около която има много...