Силиконовите импланти на PIP: краят на най-големия скандал в козметичната хирургия

3 Jun 2021 | Новини

Десетки хиляди жени, на които са поставени евтини и некачествени силиконови импланти за гърди от компанията Poly Implant Prothese (PIP), ще получат компенсации заради претърпените физически и психически щети.

Обезщетения ще трябва да плати и германският сертифициращ орган TÜV Rheinland, който беше осъден за престъпно бездействие при издаването на сертификати за безопасност на продуктите.

Решението беше обявено от състав на апелативния съд в Париж. Размерът на обезщетенията и срокът за изплащането им ще бъде уточнен допълнително, но потенциалните получатели на компенсациите са жени от десетки държави по цял свят.

Делото беше заведено по колективна жалба на 2700 пациентки, които се оплакват от дълготрайни здравни проблеми след подлагането на операция за корекция на бюста с имплантите на PIP.

Разследването показа, че протезите са изработени от евтин силикон за промишлени цели, който не е разрешен в хуманната медицина. В продължение на десетилетие между 2001 и 2010 г. те са поставяни на десетки хиляди жени въпреки опасността за здравето им. Само в Колумбия има около 60 000 засегнати пациентки, във Великобритания те са около 47 000, а във Франция – над 30 000.

Последиците от допускането на некачествените продукти на пазара са много сериозни.

Според свидетелствата на пострадалите – някои от имплантите се разкъсват, а гелът изтича във вътрешността на тялото им. Според експертите – около 25% от всички поставени импланти са били дефектни. Много от пострадалите са премахнали имплантите си превантивно след избухването на скандала през 2010 г.

Една от пострадалите жени е британката Джен Спиви, която се подлага на операция след мастектомия заради рак на гърдата. Малко след поставянето на имплантите тя започва да се оплаква от болки в ставите и преумора. Лекарите я оперират повторно и установяват опасния дефект.

“Имплантите, които ми поставиха преди 20 години, продължават да оказват влияние върху живота ми, здравето ми и благосъстоянието ми до ден-днешен”,

споделя Джен Спиви пред BBC.

Друга жена споделя, че в продължение на години е страдала от извънредна отпадналост и остри болки, без да подозира каква е причината за страданието й.

“Нямах идея каква е тази мистериозна болест, не можех да правя физически упражнения, нямах енергия, сякаш животът ми беше откраднат по някакъв начин. Чувствам вина за това, че повредих тялото си и че изобщо си ги сложих. Но изпитвам гняв от факта, че човешко същество може да причини нещо подобно на друго човешко същество”,

споделя жената пред BBC. Хиругът, който премахва имплантите й, е бил шокиран, когато вижда, че те са се разпаднали на множество парчета.

Германската компания TÜV Rheinland – световен лидер в качествения контрол – се е занимавала с изпробването и сертифицирането на продуктите за съответствие с изискванията за безопасност по европейски стандарти.

Според съда в Париж нейният тестов център е трябвало да разпознае дефектите в силиконовите импланти. Общо 14 изпитвания са проведени в лаборатория на TÜV между октомври 1997 и януари 2010 г., като при нито едно от тях не са отчетени нарушения на регулациите.

Изтеглянето им от употреба се случи през 2010 г., а основателят на компанията PIP Жан-Клод Мас беше осъден на 4 години лишаване от свобода.

Всяка жертва може да оцени обезщетението, което би могла да получи, използвайки калкулатора PIPA. Калкулаторът използва принципите на оценка, използвани от правните експерти, и на съдебната практика на номенклатурата на Dintilhac, използвана от повечето съдилища за оценка на телесни повреди.

Асоциацията, представляваща жертвите, вярва, че трябва да се проведе епидемиологично проучване на пациенти с ПИП, тъй като последствията, които досега са били сведени до минимум, могат да бъдат разкрити. Сериозно впечатление прави, например, високата честота на аутистични разстройства при деца, кърмени от майки с проблемните силиконови импланти.

Тъй като давността за нараняване е 10 години от края на страданието, пациентите, които все още не са подали молба за обезщетение, все още могат да направят това. Те могат да се присъединят към процедурата TUV 5, която вече е в ход, като се регистрират на уебсайта на PIPA преди 30 юни 2021: https://pipaworld.com/en/pip-implants-compensation/

Източници:

https://boulevardbulgaria.bg/articles/silikonovite-implanti-na-pip-krayat-na-nay-golemiya-skandal-v-kozmetichnata-hirurgiya

https://pipaworld.com/en/pip-breast-implant-case-a-victory-for-hundreds-of-thousands-of-women-around-the-world/

Още от Новини & Полезна информация

Реконструкция на гърдата след мастектомия

Реконструкция на гърдата след мастектомия

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. В процентно отношение той е 26.8% от всички злокачествени заболявания при нежния пол, следван от рака на гениталиите и ракът на кожата. В България всяка година се диагностицират около 3950 до 4050 нови...

Какво е BIA – ALCL?

Какво е BIA – ALCL?

Ако обмисляте поставяне или смяна на гръдни импланти, обсъдете с Вашия пластичен хирург възможните рисковете и ползите от имплантите, включително разликите между текстурирани и гладки импланти. Рискът от BIA-ALCL трябва да се обсъди като част от процеса на информирано...

FB Live събитие: Ринопластика в Турция с гост-лектор Мартина Миленкова

FB Live събитие: Ринопластика в Турция с гост-лектор Мартина Миленкова

Заповядайте на безплатното ни FB Live събитието ни: Ринопластика в Турция с гост-лектор Мартина Миленкова. С Мартина Миленкова ще си говорим за този така нашумял в последните години медико-естетичен туризъм. Защо българките предпочитат съседна Турция за ринопластика и...